Σελίδες

   the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών

istoschBOOKSTORE «Το Κορίτσι που καθρεφτιζόταν στο νερό»: της Αιμιλίας Πλατή (Νέα Κυκλοφορία)
Βουρλάκης Νίκος, Πύργος Ψιλονέρου Χανιά. Τα πάντα για την Οικοδομή σας.

Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Η ΕΕ στη δίνη της κρίσης


Απ' ότι φαίνεται προετοιμάζονται για το κλείσιμο της καραντίνας μια ώρα αρχύτερα μετά από τις ingognito υποδείξεις του Eurogroup και απ΄ ότι διαφαίνεται προετοιμάζονται παντού σε όλη την ΕΕ για το μοντέλο της Σουηδίας που την παρουσιάζουν ως επιτυχημένη στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα την περνούσαν γενναίες δεκατέσσερις.
Γενικά η οικονομική ύφεση που προϋπήρχε και θα εκδηλώνονταν αργά η γρήγορα και πιθανότατα να εκφράζονταν υπό τη μορφή κραχ κάπου μέσα στα μέσα του 2021. Η υγειονομική κρίση ήταν η αφορμή που το ίδιο το σύστημα αποζητούσε για μια βαλβίδα ασφαλείας και η απόλυτη μορφή εκτόνωσης της βαθιάς επιβράδυνσης της οικονομίας παντού.
Ο Κορωνοϊός ήταν η μάλλον τελικά η αφορμή και δεν είναι τυχαίο ότι στη Βρετανία μιλούν για ένα ιό που θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του μέχρι το τέλος του 2022, που πρακτικά σημαίνει πως η καραντίνα ως μέτρο ήταν ευκταίο και θα γυρίζει όταν κρίνεται αναγκαίο για τα επόμενα δυο χρόνια με διαφόρους τρόπους, παντού στον κόσμο, μάλλον εκτός της ΕΕ(όποια είναι αυτή, ότι και αν απομείνει κάτι στο τέλος από αυτήν)..
Να σημειώσουμε εδώ πέρα επιγραμματικά ότι η ΕΕ έκανε προσπάθειες να συγκρουστεί με τη μικρή ΕΕ που ονομάζεται Ελβετία ήδη από το 2014 και συνέχιζε να κοντράρεται με αυτήν με τις διάφορες λίστες που την "υποχρέωναν" να αποδίδει όσον αφορά τους μεγαλοκαταθέτες και μεγαλοεπενδυτές παντού σε όλο το μήκος, πλάτος και βάθος του τραπεζικού της συστήματος. Η διαπάλη συνεχίστηκε με όρους τραπεζικού ανταγωνισμού, αφού Γαλλικές, Γερμανικές και Ολλανδικές Τράπεζες(εμπορικές, επενδυτικές, αναπτυξιακές, συνεταιριστικές κλπ) αποφάσιζαν δια βοής την εφαρμογή των αρνητικών επιτοκίων δια των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών των χωρών τους, με αποτέλεσμα να πέφτουν στις ξέρες του Κορωνοϊού. Να ξέρετε ότι οι ανοησίες που ακούγονται για τους τάχα μου δήθεν μεγάλους Ευρωπαίους Τραπεζίτες στο πως στήνουν τάχα μου δήθεν το παιχνίδι όπως οι λεγόμενοι Ρότσιλντ, είναι από αυτές που μόνο γέλωτα μπορούν να προξενήσουν σε όσους έχουν μια στοιχειώδη γνώση οικονομικών και που γνωρίζουν πως λειτουργεί ο σύγχρονος Καπιταλισμός. Φυσικά αυτές οι μπαρούφες είναι και εκτός πραγματικότητας (μιας και το όλον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό σύστημα κλάταρε και δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα κατά την ταπεινή μας γνώμη), εφόσον στην κόντρα με το Ελβετικό Τραπεζικό σύστημα όχι απλά έφαγε τα μούτρα του, αλλά θα του αφήσει και οδυνηρές συνέπειες, αλλά και άκρως επικίνδυνες αντιλήψεις.
Δε θα μπούμε σε παρά πέρα επί μέρους σύνθετες αναλύσεις, ωστόσο αυτοί στην ΕΕ ποτέ δεν είχαν κατά νου να κλείσουν οτιδήποτε για την υγεία των λαών της, αλλά το παράδειγμα της Ιταλίας τους τρόμαξε όλους και στα πρώτα κρούσματα ήταν και μεγάλοι, επώνυμοι επιχειρηματίες. Φυσικά άδραξαν την ευκαιρία:
α) Να μειωθεί η άναρχη παραγωγή να ξεστοκαριστεί το σύμπαν(sm, ιατροφαρμακευτικά και παραφαρμακευτικά σκευάσματα, υπηρεσίες και κεφάλαια για την έρευνα)
β) Να ισχυροποιηθούν:
β1) το Ευρωπαϊκό πιστωτικό σύστημα έναντι του Ελβετικού(με τα αρνητικά επιτόκια, όμως εκεί χάθηκε η μπάλα και η ήττα ήταν κραυγαλέα), με προοπτική να έχουμε στο άμεσο μέλλον :
β1α) Κόψιμο χρήματος ,
β1β) μεγάλη αύξηση των επιτοκίων και
β1γ) Κρατικοποιήσεις, μέσω ΣΔΙΤ, Συνεταιριστικοποιήσεων και Φυσικά γενναίων Κρατικοποιήσεων μέσω μετοχικών κεφαλαίων των βασικών μέσων παραγωγής. Θα έχουμε μια Κεϋνσιανικού τύπου διαχείριση της οικονομίας θυμίζοντας Ανδρέα Παπανδρέου στην πρώτη τετραετία του, η Κων/νου Καραμανλή την περίοδο 1975- 1977, με τα επιτόκια καταθέσεων να φτάνουν ακόμα και το 15-20% ανάλογα με τις επιβραδύνσεις του ΑΕΠ(που δεν θα έχει επιβραδυνθεί για όλους έτσι);
β2) Να απελευθερωθούν οι λαϊκές καταθέσεις και επενδύσεις για την επερχόμενη παραγωγή στα χέρια των αετονύχηδων Ευρωπαίων επενδυτών,
γ) Ένα νέο γύρο ψυχροπολεμικών αντιθέσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα(χωρίς όμως να αποκλείονται και οι μεταξύ τους συνεργασίες, εξάλλου έχουν χωρίσει τα ιμάτια τους), σε Ρωσία και Γερμανική ΕΕ(δηλαδή την Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, χώρες της Βαλτικής και ίσως Ουγγαρία με Πολωνία). Με την Ελβετία να παίρνει σαφώς θέση υπέρ της Ρωσίας, υποχρεώνοντας την Αυστρία να την ακολουθήσει σιωπηρά μαζί με Τσεχία, Σλοβακία στην κεντρική Ευρώπη.
Τα δε Βαλκάνια θα έχουν διπολική και δυαδική στάση, τα δυτικά πλην της Σερβίας και Σερβικής Βοσνίας(πάτημα της Ρωσίας την περιοχή), θα εμπλακούν σε ένα ανταγωνισμό ανάμεσα σε ΗΠΑ και Γερμανία, ενώ τα Ανατολικά ανάμεσα στην Γερμανία και τη σύμμαχο της Τουρκία με τη Ρωσία και την Κίνα.
Δεν είναι τυχαίο ότι πριν τον Κορωνοϊό(αλλά αυτός τα ακύρωσε όλα στην πράξη), η Γερμανία με συνεχείς προσπάθειες να βάζει φιτιλιές ούτως ώστε να υπάρξει κάποιο θερμό επεισόδιο στη Βαλτική ανάμεσα στη Ρωσία(όχι πόλεμος φυσικά ) και το Ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ(που δεν συμφωνούσε ποτέ μαζί του ο Τραμπ γι αυτό, αλλά οι στρατιωτικοί υπάλληλοι των ιδρυμάτων τύπου Κλίντον, Γκέϊτς κλπ, που έχουν και χρηματοδοτούν ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο δικούς τους ανθρώπους). Όλα αυτά για να σωθεί πάλι η γερμανική οικονομία που είναι και η πρώτη στην ΕΕ, αλλά και η περισσότερο προβληματική από πολλές πλευρές και απόψεις(δεν είναι της ώρας η παραπέρα ανάλυση), Δεν είναι τυχαίο ότι γερμανικά, βελγικά και ολλανδικά ΜΜΕ, προσπαθούσαν να δημιουργήσουν την εικόνα ότι τον ιό τον έσπειρε η Ρωσία στο έδαφος της Κίνας, με αφορμή τους στρατιωτικούς αγώνες που έγιναν στην Ουχάν.
Επειδή ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα γεμάτο αντιφάσεις και αντιθέσεις, ανταγωνισμούς μεταξύ μεγάλων ομίλων και κρατών σε όποιο άρμα δεθείς θα έχεις και τις συνέπειες των αντιθέσεων του. Μπορεί το σύστημα με τον Κορωνοϊό να έλυσε ζητήματα της καπιταλιστικής οικονομικής φύσης, ωστόσο συνεχώς άλλα αναδύονται. Μπορεί να ήταν αφορμή η υγειονομική κρίση, ωστόσο προέκυψαν άλλα προβλήματα που επίσης αφορούν τη δομική του φύση και τις ιδιότητες του, ένα πρόβλημα λύνεις, ένα άλλο το βρίσκεις στην αυλόπορτα σου.
Το σχέδιο Horizon(ΕΕ των περιφερειών) σε πρώτη φάση θα πάει περίπατο, αλλά θα συνεχίζει να υπάρχει και στη νέα φάση σε δευτερευούσης σημασίας στοιχεία, ενώ θα πέσει και στο τραπέζι η Ευρωμεσογειακή Ένωση που θα περιλαμβάνει όλο τον Ευρωπαϊκό Νότο και όλο τον Αφρικανικό Βορρά με την ανερχόμενη δύναμη που λέγεται Αίγυπτος να είναι μέσα στο παιχνίδι. Αργά η γρήγορα θα γεννηθεί και θα παίζει με όλους και θα προσπαθεί να κρατάει μια ουδετερότητα ανάμεσα σε όλους τους μεγάλους παγκόσμιους παίκτες(που είναι τρεις σε αυτή τη φάση ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία), ενώ θα παγώσει, μέχρι που θα υπάρχει και ψυχροπολεμική σχέση με την Γερμανική ΕΕ του Βορρά, ενώ όπως και στο Βορρά, θα υπάρξουν οι αντιθέσεις - αντιφάσεις των περιφερειών που έχουν άλλου είδους συμμαχικές αντιλήψεις.
Όσο είχαν προβληματιστεί με την υγειονομική κρίση και την αύξηση του αριθμού των προσβληθέντων και των νεκρών, άλλο τόσο είχαν προβληματιστεί με το εμβόλιο που δεν υπάρχει.
Όμως στην ΕΕ, έχουν θορυβηθεί με τα 20% μείωσης του ΑΕΠ που θα προκύψει το επόμενο διάστημα και ως φιλελεύθεροι βγάζουν το πραγματικό πρόσωπο σιγά - σιγά, σε λίγο θα μας λένε και τι να κάνουμε για τις ευπαθείς ομάδες θα τα διαλύσουμε όλα;
Αρκετά για όλους τους καπιταλιστές της ΕΕ κράτησε γι αυτούς το καθήκον της καραντίνας, των επιδομάτων κλπ, γιατί τώρα θα έρθει κι ο λογαριασμός.
Όσον αφορά τη χώρα, που μας πουλούν το παραμύθι ότι όλα πάνε καλά, στην πραγματικότητα είχαμε θέματα και ζητήματα, που αφορούν τον αριθμό των κρουσμάτων που δεν είναι λίγα, όσο και αν μας πουλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες και η αλήθεια είναι ότι άργησαν πολύ(κατά ένα και μισό μήνα), ενώ ήταν οι ίδιοι που την περίοδο 2011-2013 διέλυαν την δημόσια υγεία. Δεν έκαναν πράξη αυτό που ζητούσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί, κάτι έπρεπε να κάνουν ένα μίση μήνα νωρίτερα απ το Φλεβάρη του 2020(και για να μην ξεχνιόμαστε αυτοί, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ το κατάφεραν αυτό κάτω απ΄ το βάρος και την πίεση του προβλήματος, όταν κατάλαβαν τι επέρχεται κι έτσι ήρθε η καραντίνα και πολύ σωστά, αλλά πολύ καθυστερημένα).
Τώρα που η ΕΕ βλέπει πως τα ελλείμματα θα είναι μεγάλα παντού βγάλανε φιρμάνι να ανοίξουν όλα παντού, σταδιακά και μάλλον νωρίς(γιατί τώρα θα αρχίσουν να σκάνε τα κρούσματα), αφού τάχα μου δήθεν δούλεψε η "ανο(Η)σία της αγέλης" στη Σουηδία και θα έκανε και καλό στην οικονομία αν την επέβαλαν αυτό το διάστημα, εφόσον όλος ο Χειμώνας ήταν προβληματικός μέχρι το Φλεβάρη όπου στην Ελλάδα είχαμε μια τρύπα απ΄ τον προϋπολογισμό γύρω στα 700.000.000€
Τέλος το Χειμώνα που θα έρθει, με μια οικονομική ύφεση της τάξης του από 18%- 30%, με τις χώρες που θα έχουν κλείσει τις εξαγωγές βόειου και χοιρινού κρέατος, σιτηρών κλπ, θα προκύψει και μια διατροφική κρίση, που παράλληλα με την υγειονομική κρίση ακόμα να συνεχίζει να παίζει το βαρύ της χαρτί θα έχουμε ένα μείγμα που θα είναι πολύ σκληρό.
Κατά την ταπεινή μας γνώμη οι ΗΠΑ θα επανεκλέξουν τον Τραμπ, όχι μόνο γιατί ο Μπαϊντεν είναι άνθρωπος του ιδρύματος Κλίντον και γνωστός μακελάρης των λαών, η επειδή είναι πολύ ελάχιστος(αν όχι ελαχιστότατος), αλλά γιατί ο Ντόναλντ, κατεβάζει τον κόσμο του στους δρόμους, ζητώντας να τρέξει και πάλι η οικονομία. Γιατί η αναδίπλωση που πρεσβεύει είναι αναγκαιότητα του βιομηχανικού κεφαλαίου στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή και κυρίως γιατί το χαρτί της υγειονομικής κρίσης τον ευνοεί. Εκτός του ότι έκοψε τη ροή κεφαλαίων στον ΠΟΥ, να μην ξεχνάμε ότι πρεσβεύει καθαρά Κεϋανσιανικές θέσεις από άποψη Έθνους - Κράτους, στο χώρο της υγείας και τέλος η εν λόγω τελευταία κρίση δεν δημιούργησε το πρόβλημα που δημιουργεί κάθε χρόνο η εποχική γρίπη με πάνω από 20.000.000 κρούσματα ανά έτος. Ενώ για τέλος ζητάει αυτό που ζητά η πλειοψηφία των Αμερικανών μικρότερη συμμετοχή και συνεισφορά στο ΝΑΤΟ, τον πλειστηριασμό αρκετών πολυέξοδων Αεροπλανοφόρων, το σταμάτημα της παραγωγής των F-22 και την αφοσίωση αποκλειστικά την Αμερικανική Οικονομία. Να θυμίσουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν την δυνατότητα όλων των μέσων παραγωγής στα χέρια τους(αντικείμενα εργασίας, δηλαδή πρώτες ύλες σε αφθονία, μέσα εργασίας - βαριά βιομηχανία, βιομηχανία, ισχυρές μεταφορές, τεχνολογία, έρευνα κλπ και υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό σε όλες τις κλίμακες απ΄ όλο τον κόσμο, υποδομές κλπ) για να κοιτάξει επιτέλους στο πολυπόθητο διάστημα αλλά και στην 4η βιομηχανική επανάσταση, θεωρώντας ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει και στο μέλλον γιατί εκεί κοιτούν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία, αφήνοντας τους άλλους της Ευρώπης με τις παντόφλες στα χέρια.


Βουρλάκης Νίκος

Βουρλάκης Νίκος
Μάντρα Οικοδομικών Υλικών

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή

«Η γοργόνα με τα όμορφα πόδια»: Ένα παιδικό παραμύθι» της Αιμιλίας Πλατή
Για την Κρήτη αποκλειστικά από το istoschSHOP

Διαφημιστική Προβολή

   the 1st multinational Chania's web design & development center   simply& dedicated web Hosting    istoschSHOP, Τα πάντα από βιβλία & νέα τεχνολογία...

Μισθώστε Διαφημιστική Προβολή στο istoschPORTAL

διαδικτυακά μαθήματα Αγγλικών