Για όποιον και όποια ακόμα αναρωτιέται γιατί η ΛΔ της Κίνας, είναι η μεγαλύτερη Οικονομία του πλανήτη και μέχρι το 2051 θα είναι μια μίση φορά πάνω από τις ΗΠΑ, το ΗΒ, τον Καναδά,την Αυστραλία και σύσσωμη την ΕΕ(αν υπάρχει μέχρι τότε) μαζί σε ΑΕΠ, που δεν είναι κάποιος θέσφατος, αλλά ένας ενδεικτικός δείκτης που δείχνει και πολλά πράγματα και κυρίως, δεν αναλύει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. μιας οικονομίας, αλλά κάνει ένα τσουβάλιασμα του μεικτού τζίρου ενός Κράτους, παραβλέποντας τάξεις, παραγωγικότητες, υπεραξίες και ποσοστά αυτών κοκ.
Ωστόσο αυτό είναι μόνο ένα εργαλείο των δυτικών οικονομολόγων, που έχει τη δική του αξία και σημασία, αλλά μέχρι ενός σημείου.
Το βασικότερ κριτήριο για μια οικονομία είναι η κοινωνία και κυρίως το μεταβλητό Κεφάλαιο(εργατική τάξη), πόσο αυτή μορφώνεται, έχει πρόσβαση στην υγεία και σε υψηλού επιπέδου επιστημονική ανάπτυξη.
Ο παρακάτω πίνακας, είναι ενδεικτικός κι αν δεν ήταν και οι κυρώσεις στην Ρωσική Ομοσπονδία, θα βλέπαμε και μερικά ακόμα κι από εκεί.
Η Ανακοίνωση που ήρθε από το Nature Index για το 2022 για όλα τα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του κόσμου, δεν ήταν καθόλου μα καθόλου κεραυνός εν αιθρία.
Ο συγκεκριμένος περιοδικός χώρος και η λίστα που ανακοινώνει, είναι η πλέον έγκριτη και διεθνώς αναγνωρισμένη(ος) λίστα - δείκτης, για την ποιότητα των Ιδρυμάτων και της Έρευνας που πραγματοποιείται σε αυτά.
Συγκεκριμένα μέσα από τα 50 πιο ραγδαία αναπτυσσόμενα πανεπιστήμια στον πλανήτη τα 40 είναι στην Κίνα, γεγονός καθόλου τυχαίο, ενώ στα 10 Ιδρύματα, τα 4 είναι ανήκουν στην Λ.Δ της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου της αντίστοιχης λίστας και δεν είναι άλλο από την Κινέζικη Ακαδημία Επιστημών.
Αυτά για την ώρα, γιατί η παλιά φάση του Καπιταλισμού τελειώνει και έρχεται μια άλλη που προσιδιάζει περισσότερο το μεικτό τρόπο παραγωγής των 60'ς, αλλά με άλλη κατεύθυνση και άλλο μείγμα στον τρόπο παραγωγής, όπου το πρωταγωνιστικό είναι τα σπέρματα νεότερων τρόπων και όχι τα υπολείμματα προγενέστερων.